Biserica Ortodoxa Eselnita
 
 
                                         
         Highslide JSMuzeul Parohial - Eselnita - s-a constituit in perioada 1990-1996, gratie preotului paroh Sever Negrescu si a smeritilor donatori. Cuprinde bunuri de patrimoniu de exceptionala valoare, provenind de la vetrele fostelor sate si biserici aflate de-a lungul Defileulu Dunarii: Tisovita, Plavisevita si Ogradena inghitite de ape precum si a celor strmutate Dubova si Eselnita, odata cu construirea Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier 1.
        Din colectia de icoane doua se disting prin aparitia Dunarii in cadru. Unica si cu o puternica simbolistica este icoana Maicii Domnului cu pruncul ISUS, invesmantat in ie romaneasca si purtand in mana dreapta o floare de crin. Icoana provine de la biserica din Ogradena si este datata in prima jumatate a sec. XVIII. Cea de-a doua este lucrata in fir de aur pe goblen si il reprezinta pe Mantuitorul Hristos, la picioarele Caruia se vad fluviul Dunarea si o luntre cu pescari.
       De la vechea Manastire Mraconia se pastreaza usile imparatesti si o candela.
       Carti filigranate, manuscrise miniaturate, potire de argint, pisanii, un opait dacic si celelalte obiecte incarcate de vechime si de duhul apei au inspirat pe preotul muzeograf sa le stranga si sa le reaseze sub numele "Muzeul din ape".
       Muzeul Parohial, pastreaza importante marturii despre viata ierarhului Iosif Traian Badescu, Episcop de Caransebes, primul episcop banatean, a carui activitate a ramas in constinta tuturor ca fiind rodnica si trainica atat din punct de vedere spiritual, cat si administrativ. Episcopul a lasat prin testament sa fie inmormantat in satul in care a copilarit, Eselnita si unde tatal sau a pastorit ca preot vreme de 50 de ani.    Vezi harta.
 
     

 


x