Biserica Catolica Orsova
 
 
                                         
         Highslide JSConstruirea bisericii catolice a fost o curiozitate, atât prin forma ei non conformistă, cât şi prin anul de construcţie, 1972-1976, fiind singura biserică catolică ridicată în timpul regimului comunist a Orsovei in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in primul Razboi Mondial,este considerata o capodopera arhitecturala a sec.xx , reprezentand totodata o pagina unica in istoria orasului .
       
      Opera arhitectului Hans Fackelmann, are forma unui cort, cu un acoperiş în formă de cruce, asigurând un lăcaş de cult pentru toţi credincioşii din Orşova, germani, cehi, români şi maghiari. Drumul Crucii realizat de Gabriel Popa, a trezit dispute serioase, pentru că a pictat şi figuri contemporane, cu toate că de-a lungul timpului pictorii bisericeşti au apelat des la figuri contemporane pentru ilustrarea scenelor biblice. Astfel lângă Pilat din Pont apare Lenin care instigă oamenii împotriva lui Isus. John Lennon simbolizează bucuria învierii lui Isus Christos.
       În 2005 a fost dezvelită placa, referitoare la povestea Coroanei maghiare, ascunsă la Orşova în perioada 1849-  
   1853. În locul găsirii coroanei, în cimitirul de atunci, a şi fost ridicată Capela Coroanei, care a dispărut deodată cu realizarea hidrocentralei Porţile de Fier.
      Highslide JS
        Friza de tablouri reprezentand "Drumul Golgotei" a fost pictata de Gabriel Popa , in maniera moderna.  In Catedrala Catolica din Orsova sunt pictati in imagini religioase : revolutionarul bolsevic V.I.lenin , gimnasta Nadia Comaneci , fostul beatles John Lennon si actorii romani Florin Piersic si Ana Szeles.
        Catedrala se afla in zona centrala a municipilui , in imediata vecinatate a "Pietei 1800" , avand o pozitie dominanta, imposibil de omis .    Vezi harta.

. 
     

 


x