Chipul lui Decebal
 
 
                                         
         Highslide JS
Chipul lui Decebal
Chipul lui Decebal (statuia regelui dac) este inalta de 55 m si lata de 25 m, cu numai sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui  Christos din Rio si cu zece metri peste Colos-ul din Rhodos. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa. Lucrarile la sculptura monumentala au inceput la 1 septembrie 1994. Lucrarile au fost coordonate inca de la inceput de sculptorul in marmura Mario Galeolti, din Pietrasanta - Italia. Initiativa ridicarii celei mai mari statui din Europa, precum si finantarea acestui proiect indraznet au apartinut prof. dr. Iosif Constantin Dragan, profesor, istoric si om de cultura.

         Chiar în fața statuii, dar pe malul sârbesc, se găsește de aproape 2000 ani o placă memorială antică ("Tabula Traiana"), monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105.
Exact sub imensa sculptura se gaseste o inscriptie in latina: "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" , in traducere Regebele Decebal - Facut de Dragan.

Prin construcția acestei statui modelate în munte, Iosif Constantin Drăgan a dorit să comemoreze, dar să și demonstreze contribuția românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componența sa daco-tracă.

Highslide JS
Vedere de pe malul sarbesc spre Golful Mraconia
          Pentru lucrarile de pina acum s-a folosit o tona de dinamita si finantarea a fost de aproximativ un milion de dolari. Statuia se afla la limita dintre comunele Eselnita si Dubova, judetul Mehedinti, mai exact in golful Mraconia.
   
           Chipul lui Decebal a devenit atractia numarul 1 din Clisura Dunarii, este cel mai vizitat si mediatizat atat in tara cat si in Europa, fiind vizitat de grupuri de turisti din Austriam Cehia, Slovacia, Germania, Franta, Iatlia, Spania 
     

 

x