Eselnita
 
                                         
eselnita          Localitatea Eselnita, relativ noua ca asezare a renascut in urma stramutarilor din anii 1970-1982. In noua sa alcatuire a regrupat in totalitate populatia localitatilor Eselnita, Ogradena si partial populatia stramutata din alte localitati afectate de lurarile Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier.  Locuirea in aceasta zona este dovedita din paleolitic. Zona a fost locuita de vanatori si pescari. Prima atestare documentara este datata la 25  februarie 1484. Intr-un  act prin care Matei Corvin (1458-1490) doneaza lui Iacob Garlisteanu o serie de mosii, printre care si cea de la Eselnita.
         Localitatea este situata la poalele Muntilor Almajului in lunca raului Eselnita. Se invecineaza la nord cu teritoriul judetului Caras-Severin, la est cu teritoriul municipiului Orsova la sud cu fluviul Dunarea – limita de tara, iar la vest cu teritoriul comunei Dubova.
 
        Relieful este variat, dominat fiind de terminatiile sud-estice ale Muntilor Almajului, cunoscuti sub numele de Muntii Clisurii. Altitudinea maxima a acestor munti este cuprinsa intre 700-900 m. Acesti munti sunt construiti din ganite sisturi cristaline si formatiuni carbonifere si calcare.

        Reteaua hidrografica din teritoriul comunei este reprezentata de  raul Eselnita,paraul Mala si parul Mraconia,toate  cu izvoarele in Muntii Almajului si varsarea in Dunare.

         In teritoriul comunei ca resurse ale subsolului se intalnesc: minereuri neferoase (zacaminte de minereuri de molibden) pe Valea Mraconia si minereuri nemetalifere (cuart) la Ogradena. Cea mai importanta resursa a solului in  teritoriul comunei  este padurea care ocupa 86% din totalul suprafetei administrative.Exploatarea masei  lemnoase se realizeaza prin bazele din Orsova,punctele de exploatare  fiind situate  pe Valea Eselnita si Mraconia.

         Dintre manifestările cultural – artistice desfăşurate în zona omogena Eselnita-Dubova-Svinita, care au rolul de a promova tradiţiile, obiceiurile, folclorul, portul popular, într-un cuvânt specificul zonei, pot fi amintite:

 • Nedeile organizate de sărbători religioase
  • Adormirea Maicii Domnului, Înălţarea Domnului (Ispas)
  • Sf. Ilie, Adormirea Maicii Domnului – Eşelniţa
  • Naşterea Maicii Domnului – Dubova
 • Zilele localităţilor:
  • Eşelniţa (9-10 mai)
 • Festivalul Satelor Dunărene – în prima sâmbătă şi duminică a lunii iunie  - Sviniţa
 • Festivalul minorităţilor – în prima sâmbătă şi duminică din luna august – Sviniţa
 • Festivalul smochinului – în ultima duminică din luna august – Sviniţa
 • “Fii Satului” (8-9 septembrie) – Dubova

 


 
     

 


x