Hidrocentrala Portile de Fier
 
 
                                         
         Highslide JSSistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I, simbol al energeticii romāneşti, rod al colaborării romāno-iugoslave, a fost inaugurat la 16 mai 1972. Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I s-a deschis īn 1976, prezentānd caracteristicile generale ale Dunării, datele hidrologice, mărturii materiale ale aşezărilor umane din zonă. Īnceperea oficială a lucrărilor la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I a avut loc la 7 septembrie 1964. Această construcţie este simetrică şi identică, avānd două centrale hidroelectrice despărţite de barajul deversor, cu o lungime de 441 m şi 14 guri deversoare, īnălţimea barajului fiind de 74 m.
        Lacul de acumulare format are peste 2 miliarde metri cubi apă şi o lungime de 120 km. Trecerea vapoarelor se face prin cele două ecluze construite simetric faţă de axul barajului. Sistemul de ecluzare este īn două trepte după principiul vaselor comunicante (diferenţa de nivel a apei este de 30 m). Īnainte de construirea Hidrocentralei de la Porţile de Fier I, Colectivul complex al Academiei Romāne a făcut cercetări complexe īn zona viitorului lac de acumulare Porţile de Fier I.
         O parte din aceste cercetări au fost valorificate īn cadrul expoziţiei. Zona Defileului Porţile de Fier a fost locuită īncă din paleolitic. Cercetările au stabilit că aici s-au dezvoltat două culturi arheologice noi: Schela Cladovei īn epipaleolitic şi Insula Banului īn prima epocă a fierului. Expoziţia ilustrează faptul că aceste comunităţi umane au locuit aceasta zonă de acum 30.000 de ani pānă īn zilele noastre. Acest lucru este demonstrat de o bogată ceramică aparţinānd diferitelor culturi arheologice.
        Zona aceasta a fost disputată de-a lungul secolelor de puterile militare care au acţionat pe acest segment al Dunării. Īn epoca romană, această zonă a jucat un rol important. Īntărită cu numeroase fortificaţii, aceasta a constituit baza de pornire a luptei īmpotriva statului dac. Pentru a putea controla regiunea, romanii au construit un drum pe malul sudic al Dunarii, adesea tăiat īn piatră, iar pe fluviu şi-au trimis o flotă militară. Armele de foc prezente īn expoziţie sugerează lupta dusă de populaţia locală, ajutată de numeroase fortificaţii īmpotriva năvălitorilor. Primul aşezămānt monahal din Ţara Romānească a fost organizat īn jurul Mănăstirii Vodiţa. Construită de călugărul sārb Nicodim īn secolul al XIV-lea, aceasta a constituit un focar al ortodoxiei, care se opunea penetraţiei catolicismului īn zonă.
        Īn urma formării lacului de acumulare au fost strămutate 7 localităţi pe malul sārbesc şi 10 localităţi pe malul romānesc (Orşova, Ada-Kaleh, Ogradena, Vārciorova, Tisoviţa, Plavişeviţa etc.).Incursiunea īn Muzeul de la Hidrocentrala Porţile de Fier I se īncheie cu coborārea īn Sala turbinelor, unde se pot admira cele 6 turbine Kaplan, cu o putere instalată a fiecareia de 194,5 MW. Greutatea unei turbine este de 3680 t. Axul turbinei are o lungime de 18 m şi 71,5 rotaţii pe minut. La capătul inferior al acestuia se găseşte asamblat butucul cu cele 6 pale (20 t fiecare pală. Rotorul generatorului are 600 t greutate şi 14 m diametru. Căderea medie de apă este de 27,5 m, iar debitul necesar fiecărei turbine este de 800 m3/s.
        Curentul produs de turbine trece la cele 6 transformatoare ridicătoare de putere, apoi este transmis la staţiile de conexiune. Hidrocentrala de la Porţile de Fier I este cea mai mare din Romānia, producānd 50% din hidroenergia ţării.   Vezi harta.

    Muzeul "Portile de Fier" program:  Luni - inchis
                                                                         Marti - Duminica orele 8 - 16

Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier - Contact

Str. I. Gh. Bibicescu,  nr.2

220103 Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti

Tel. +40 252 308601, fax. +40 252 311514

E-mail : shpdf@hidroelectrica.ro

 
     

 


x