Podul lui Traian
 
 
                                         
         Highslide JSPodul lui Traian a fost primul pod construit pe Dunărea de Jos, la est de Porţile de Fier, în apropiere de oraşul Drobeta-Turnu Severin. Scopul construcţiei a fost de a facilita transportul trupelor şi proviziilor necesare trupelor care luptau în Dacia.

      Dunărea are o lăţime de 800 de metri în locul unde a fost construit podul, însă podul se prelungea şi pe cele două maluri, atingând 1135 de metri. Avea o lăţime de 15 metri şi o înălţime de 19 metri deasupra apei. La fiecare capăt, podul era apărat de un castru roman, iar travesarea se putea face doar trecând prin acele castre.

       Constructorul, Apolodor din Damasc a folosit arce din lemn fixate pe douăzeci de stâlpi aflaţi la o distanţă de 52 de metri şi construiţi cu cărămizi, mortar şi ciment de pozzolana. O placă memorială care comemorează victoria lui Traian asupra dacilor se găseşte astăzi pe malul sârbesc al Dunării, îndreptată spre România.

           Podul a fost distrus de Aurelian, după ce Imperiul Roman şi-a retras trupele din Dacia. Abia după mai mult de o mie de ani a fost construit un pod mai lung ca acesta.
          Cei douăzeci de stâlpi încă se mai vedeau în anul 1856, când nivelul Dunării era foarte scăzut. În 1906, Comisia Internaţională a Dunării a decis să distrugă doi stâlpi care stânjeneau navigaţia. În 1932, erau 16 stâlpi rămaşi sub apă, dar în 1982 doar 12 au mai fost găsiţi de arheologi, probabil restul de patru fiind luaţi de apă între timp. Însă, chiar şi astăzi se pot vedea primul şi ultimul stâlp pe malurile Dunării.
          Primarul Mun.Drobeta Turnu Severin,Constantin Gherghe, a lăsat să se înţeleagă că Podul lui Traian va fi refăcut cu ajutorul unor imagini tridimensionale, proiectate în spaţiu, între ruinele conservate ale celor trei picioare situate pe malurile fluviului Dunărea, două la Drobeta Turnu Severin şi unul la trei kilometri depărtare de oraşul Kladovo.
          Fondurile necesare, evaluate la peste un milion de euro, vor fi asigurate de fiecare parte implicată în proiect, dar şi din surse europene. Proiectul ar fi primul obiectiv din Europa reconstruit cu ajutorul tehnicii laser.   Vezi harta.
 
     

 


x