Pestera Ponicova
 
 
                                         

Cea mai mare pestera din Clisura Dunarii, Pestera Ponicova, se afla in Loc. Dubova. Aceasta dealungul anilor a primit mai multe denumiri si anume pestera de la Gura Apei, Pestera liliecilor.

Pestera Ponicova
 Highslide JS

          Peştera Ponicova este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de baraj. Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre.Accesul in pestera se face din trei locatii. Intrarea principala, fiind si cea mai accesibila este situata in Cheile Ponicovei unde se ajunge din DN57 coborand pe langa podul de peste pârâul Ponicova, care s-a  adâncit în calcare, a format un pod natural, apoi străbate peştera formând un sistem de galerii etajate şi se varsă subacvatic în Dunăre. O alta intrare se afla la un nivel superior fata de prima dar este mult mai greu accesibila, fiind preferata de iubitorii de alpinism. Pestera prezinta o a treia intrare situata la nivelul actual al Dunarii, la care se ajunge cu şalupa, parcurgând 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare până la gura peşterii.

           Pestera este compusa dintr-o serie de galerii care comunica intre ele, situate pe doua etaje, dinspre cheile Ponicovei (de pe uscat) se intră în Galeria Ogaşului Ponicova, sau pe o potecuţă îngustă in Galeria Liliecilor. Aceasta este o sală lungă de peste 100 m, lată de 60 m şi înaltă de peste 30 m, care are pe podea blocuri de prăbuşire, gropi, concreţiuni şi movile de guano provenit de la liliecii relativ mari.

          Din Galeria Ogaşului Ponicova se desprind două ramificaţii: una ce duce spre Galeria Concreţiunilor, partea cea mai frumoasă a peşterii, cu anemolite şi Sala Coloanelor, iar cealaltă duce la Galeria Scării şi Galeria cu Argilă.Aici, apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, podeaua de calcita alba, gururi, perle de caverna, draperii etc. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera, precum si de cultura halstattiana.

          Relieful carstic este bine reprezentat prin forme de exocarst precum  doinele, lapiezurile, cheile scurte si salbatice ale paraului Ponicova, dar si prin forme de endocarst, cateva avene si mai multe pesteri. Intreaga zona face parte din Parcul Natural Portile de Fier, creat pentru protectia unor specii submediteraneene si a peisajului unic in Europa.

         Pestera Ponicova este declarata rezervatie speologica datorita unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramica foarte veche si a unor specii endemice. Vizitarea se recomanda sa se faca in perioada lunilor mai – octombrie, cu exceptia perioadelor de viitura cand este posibil ca Galeria Ponicovei sa fie inundata total sau partial. Este de preferat ca in etajul superior accesul sa se faca in  grupuri, in prezenta unui ghid obisnuit cu speologia avand in vedere gradul de dificultate al accesului in acest etaj, avand lampi, cizme de cauciuc, echipament adecvat, deoarece vizitarea intregii pesteri dureaza 2-3 ore.

         

Stanca Babacai
 
     

 


x