Tabula Traiana
 
 
                                         
         Highslide JS
Tabula Traiana
Pe maul sarbesc, in apropiere de Cazanele Mici, se gaseste de aproximativ 2000 de ani o placa memoriala antica numita Tabula Traiana. Pa malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. Tabula este fixata în piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatra.
       In traducere, textul Tabulei suna astfel : "
Imparatul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV a oara, parinte al patriei, consul a III a oara, spargand muntii a durat drum de-a lungul fluviului.
       Zece tabule au fost daltuite in defileu, doar Tabula Traiana se mai conserva si astazi, patru se pastreaza in desene si stampe din sec.al xviii-lea si al xix-lea, iar restul au fost distruse. Tabula are o lungime de 4 m si 1,75 m inaltime.

    Highslide JS    Se pare ca Romanii au facut eforturi extraordinare intre 102-105 e.n. pentru a-si croi o a doua cale de patrundere spre inima Daciei, alta decat cea cunoscuta dinspre apus pe valea Muresului. Atat canalul Sip pentru navigatie cat si drumul de traversare prin defileul Dunarii precum si efortul de realizare, in timp record, a podului lui Apolodor din Damasc, dovedesc o precipitare aparte a Romanilor pentru cucerirea Daciei Probabil ca Traian auzise de imensele bogatii ale regatului Daciei, reprezentate de tezaurul care ulteior a fost evaluat la 1.640 to aur si 3.310 to argint. Aceasta l-a determinat pe Traian sa nu precupeteasca niciun efort in a-si croi cat mai repede caile de comunicatie necesare deschiderii unui al doilea front de lupta in sudul tarii cu care sa-l surprinda pe Decebal dintr-o directie din care acesta se considera ocrotit si aparat de obstacolele naturale la care Romanii lucrau cu atata sarg sa le inlature. Sesizand pericolul, Decebal a apelat la aliatii sai dinspre Asia. Fara succes. (Carol Troia, sec. XIX.)

         Cu toata expansiunea Imperiului Roman din sec. II e.n., care a cuprins din Dacia doar o treime din teritoriul actual al Romaniei, istoricii vremii au considerat Dunarea granita intre Imperiul Roman si Dacia.
La retragerea romana din Dacia, din anul 271 e.n. Dunarea redevine granita de netrecut.  
Tabula Traiana 
     

 
x