Trasee Turistice
 
 
                                         
         Highslide JSIn parc exista 15 trasee turistice marcate de diferite grade de dificultate, care ofera posibilitati de practicare a turismului montan. Turistii care intentioneaza sa parcurga trasee din arealul Parcului:
          1.
Stariste-Trescovat. Accesul pe traseu se face din DN 57 in apropierea popasului turistic Stariste (la 6 km de localitatea Svinita) in directia de mers spre localitatea Berzeasca si traverseaza paduri de cer, garnita si fag si pajisti. Este un traseu cu un grad mediu de dificultate care se parcurge in aproximativ 6 ore si care este marcat cu triunghi echilateral rosu pe fond alb. Punctul principal de atractie il reprezinta neck-ul vulcanic Trescovat.
          2.
Svinita-Tricule. Accesul se face din DN 57 la 1 km de localitatea Svinita, in sensul de mers spre localitatea Berzasca. Este un traseu care prezinta un gard mediu de dificultate si se parcurge in aproximativ 5 ore avand ca marcaj un triunghi echilateral pe fond alb. Ca puncte de atractie: se pot admira apele lacului de acumulare, localitatea Svinita, vestigiile locuintelor traditionale si a bisericii din vechiul sat cat si ruinele cetatii medievale de la Tricule.         
          3.
Traseul Cioaca Cremeneasca-Rudina. Accesul de face din DN 57 la 6 km de Dubova spre localitatea Svinita. Traseu de medie dificultate se poate parcurge in 4 ore, este marcat cu un triunghi echilateral rosu cu margini albe. Pe parcursul acestui traseu veti intalni numeroase peisaje contrastante cum ar fi haldele de steril abandonate, serpentinitul de Tisovita si Plavisevita, arhitectura traditionala reprezentata de casele bicelulare.
          4.
Valea Liubotina-Rudina. Este conectat cu traseul Cioaca Cremeneasca-Rudina avand acelasi punct terminus. Accesul in traseu se face tot din DN 57 insa de la km 8, din Dubova din dreptul viaductului Liubotina in sensul de mers spre Svinita. Este un traseu destul de lung, de dificultate medie, care se parcurge in cca 6 ore. Este marcat cu un truing echilateral de culoare albastra cu margine alba. Este un traseu pitoresc, de-a lungul vaii Liubotina unde pot fi intalnite o serie de cascade iar de pe platoul Rudima se deschide o frumoasa panorama catre Dunare.
          5.
Cazanele Mari. Accesul se face din DN 57 din localitatea Dubova la aproximativ 100 m fata de sediul primariei Dubova. Traseul este unul de dificultate medie si care se parcurge in aproximativ 2 ore si are ca marcaj un triunghi galben pe fond alb.
          6.
Cazanele Mici. Cu acces din DN57, in golful Dubova, la 22 de km de Orsova in drumul de mers spre Moldova Noua, este un traseu de dificultate medie si se poate parcurge in aproximativ 1 ora. Traseul este marcat cu un triunghi rosu cu margine alba. Este unul dintre cele mai frumoase trasee din parc, cu numeroase puncte de belvedere care se deschid spre Cazanele Mari si versantul sarbesc al Dunarii.
          7.
Orsova-Dealul Alion. Accesul pe traseu se face din drumul European E70 la iesire din Orsova spre Drobeta Tr Severin din dreptul viaductului Tarziului. Este un traseu care se parcurge in 2.30-3 ore si preiznta un grad mediu de dificultate. Pe parcursul traseului se regasesc numeroase puncte de belvedere care ofera o perspectiva impresionanta asupra Golfului Cernei, Hidrocentrala Portile de Fier I si localitatea Kladovo de pe malul sarbesc.
           8.
Orsova-Tarovat. Cu acces din drumul European E70 la iesiere din Orsova in sensul de mers spre Trobeta Tr. Severin este un traseu cu grad mediu de dificultate care poate fi parcurs in 5 ore. Marcajul acestui traseu este facut printr-un triunghi echilateral de culoare albastra cu margini albe si traverseaza zone impadurite, deluroase fara pante abrupt. Punctul terminus al traseului il constituie confluenta Dunarii cu raul Bahna.
           9.
Racovat-Boldovin. Este un traseu cu acces din drumul comunal care strabate comuna Ilovita - aproximativ 1,3 km de la primaria comunei Ilovita si se suprapune drumului care insoteste valea raului Racovat in amonte. Traseul este marcat printr-un cerc rosu cu margine alba, este de dificultate medie si poate fi parcurs in 5 ore. Principal atractie o reprezinta unul dintre cele 3 locuri care alcatuiesc rezervatia fosilifera Bahna - prima rezervatie paleontologica din Romania.
          10.
Valea Voditei-Dealul Duhovna. Accesul in traseu se face din DN 70 de la viaductul Vodita (aproximativ 6 km de Orsova, 19 km de Drobeta Tr. Severin ), este un traseu de dificultate medie ce poate fi parcurs in 5 ore si este marcat cu un cerc galben pe fond alb. Traseul urca in Dealul Duhovnei de unde poate fi admirata panorama asupra depresiunii Bahna-Orsova.
           11.
Dubova-Cazanele Mari 2. Intrarea in traseu se face din DN57 la iesire din localitatea Dubova spre Moldova Noua – la 2 km fata de primaria comunei Dubova si poate fi strabatut in 2 ore. Traseul este unul de dificultate medie si este marcat cu un triunghi echilateral albastru cu margine alba si ofera o serie de puncte de belvedere de unde pot fi admirate Cazanele Mari cat si malul sarbesc al Dunarii.
           12.
Balta Nera - Ostrov Moldova Veche. Accesul in traseu se face din DN 57A la iesirea din localitatea Socol (aproximativ 2km) spre Pojejena, are doua variante secundare prin DN 57A si 4.5 km pe ostrovul Moldova Veche , prezinta dificultate medie si poate fi parcurs in aproximativ 8-10 ore cu bicicleta. Traseul principal este marcat printr-o banda verticala albastra pe fond alb iar cel secundar cu un triunghi echilateral cu margini albe. Traseul strabate o serie de rezervatii si arii de protectie speciala avifaunistica.
           13.
Valea Morilor de Apă. Are 4 variante secundare (una in localitatea Gornea, una in Sichevita, un pe valea Gramensca si cea de a patra pe Zasloane), prezinta dificultate medie si se poate parcurge in 6 ore cu bicicleta. Traseul principal este marcat cu o banda verticala albastra pe fond alb, cel secundar printr-un triunghi echilateral albastru pe fond alb si strabate vaile Camenita, Gramensca.
           14.
Gura Vaii-Dealul Crucii (Crucea Sf. Petru). Cu acces din drumul european E70, prin drumul comunal ce traverseaza localitatea Gura Vaii, in apropierea podului de cale ferata. Este un traseu de dificultate medie ce se poate parcurge in 3 ore si este maract printr-o banda albastra pe fond alb. Traseul ofera o priveliste de ansablu asupra intreg Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I.
           15.
Dubova-Cazanele Mici. Accesul se face din DN 57 in Golful Dubova la 24 km de Orsova spre Moldova Noua, traseul este unul de dificultate medie si poate si parcurs in 4 ore. Marcajul traseului este facut printr-un triunghi echilateral galben cu margine alba se regasesc aici numeroase puncte de belvedere ce ofera imagini deosebite asupra Cazanelor Mari si a malului sarbesc al Dunarii.
 
     

 


x