Manastirea Vodita
 
 
                                         
            Highslide JS
Chipul lui Decebal
Manastirea Vodita, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, se afla la o distanta de 17 kilometri Vest de orasul Drobeta Turnu Severin si la aproximativ 8 kilometri Est de Orsova.Pelerinul care vine dinspre Portile de Fier, dupa trecerea pe sosea de gara Varciorova intalneste viaductul Vodita, pe partea dreapta a drumului. Inaintea viaductului este amplasata o troita de lemn, iar un drum sapat in munte il va conduce catre Manastirea Vodita.

        Drumul pana la acest lacas se abate un kilometru de la Dunare, pe Valea Voditei sau pe firul apei cu acelasi nume. Mai intai se vad ruinele celei mai vechi manastiri din Tara Romaneasca, ctitorie din 1370 a calugarului Nicodim si a lui Vladislav I - Vlaicu Voda.

        Manastirea Vodita din judetul Mehedinti reprezinta cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom (samovlastie) dupa regulile bisericii orientale stabilite de Sfantul Vasile cel Mare.

        Manastirea Vodita a fost intemeiata in secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Varciorova, in apropierea frontierei dintre imperiul Austro-ungar si Tara Romaneasca. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370 - 1372 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala Voievodului Vladislav I.

Sfantul Nicodim - intemeietorul acestui lacas este un calugar grec sau greco-sarb, venit in Tara Romaneasca pe la 1359, si care, dupa intemeierea acestei manastiri, cu sprijinul voievozilor Radu I si Dan I a intemeiat Manastirea Tismana (1377-1378).

       Aici, monahul a copiat un tetraevanghel slavon miniat (cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca). Probabil a murit in anul 1406, fiind socotit ca sfant, caruia i s-a scris Viata in 1767.

       Inca de la infiintare a fost inzestrata de domnitor cu valoroase odoare bisericesti, bani si alte venituri. Toate daniile facute Manastirii Vodita de Vladislav Voievod au fost intarite ulterior de catre urmasii acestuia: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos.

       Chiar si Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei (1387-1437) a recunoscut si confirmat posesiunile acordate Manastirii Vodita de domnitorii romani, iar Stefan Lazarovici, despotul Serbiei ii daruieste in  anul 1406, zece sate sarbesti ca metose.

       Manastirea Vodita, recunoscuta ca autonoma, in scurt timp a fost inzestrata cu mosii si venituri domnesti, devenind un puternic centru al ortodoxismului din zona dunareana. Dar desele atacuri ale turcilor asupra cetatilor de la Dunare au determinat mutarea centrului monahal, cu avere cu tot, la manastirea Tismana in 1493, Vodita ramanand sa functioneze ca metoh.

      In prezent, noua biserica este terminata si a fost sfintita la data de 29 iulie 2001 de catre I.P.S. Teofan, Mitropolitul Olteniei. Incepand din anul 1997 staret al manastirii Vodita este P.C. Protos. Ioanichie Nicolaiescu.

      Obstea manastirii este de calugari; acestia sunt mult cautati de credinciosii ce trec prin zona, datorita rugaciunii si slujbelor ce se tin in manastire. Manastirea este vizitata si gratie pitorescului deschis spre lumina, ocrotit de muntele ce coboara pana langa firul apei.         Vezi harta.


 
     

 

x